Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Tolga Tezbaşaran Sigorta Life Genel Yayın Yönetmeni Merve Özkan’ın sorularını yanıtladı. Sigorta sektörü olarak sallanan bir zemin üzerinde iş yapmaya çalıştıklarını ve değişen dünya koşullarında sigortadaki risk dalga boyunun oldukça arttığını belirten Tezbaşaran, Aksigorta olarak sigortalılarının ve acentelerinin yanında olduklarının altını çizdi. Acenteleri için “Biz onlarla aile gibiyiz” diye betimleyen Tezbaşaran, “Acentelerimizin rahatı için kaynaklarımızı kullandırmamız lazım. 2021 de acentelerimizi aktif olarak destekledik, 2022 yılında da desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Ülkemizde yaşanan son gelişmeler ve ekonomi alanındaki değişkenlikler tüm sektörleri olduğu gibi sigorta sektörünü de etkiledi. Sektör açısından genel bir değerlendirme alabilir miyiz?

Pandeminin başlamasıyla bizim alışkın olduğumuz zincirin kırılması sektör için gerçekleşti. Hala pandeminin etkileri geçmiş değil. Ekonomik tarafta inanılmaz bir değişimle karşılaştık. Önce bir pandemi dalgası daha sonrasında da ekonomi dalgası geldi. Tam bu sorunlarla başa çıkmaya alıştık ki sonrasında bir savaş patlak verdi. Sınırlarımızda gerçekleşmese de etkileri bize de yansıyor. En basit örneği akaryakıt fiyatlarındaki artış diyebiliriz. Bu bize tüketici olarak yansıyan kısmı. Göremediğimiz çok daha farklı etkileri de var. Biz zaten riski güvence altına alan bir iş yapıyoruz. Pandemiden sonraki süreçte risk dalga boyu çok artmış durumda. Öncesinde riskler insan hatalarıyla oluşan ve öngörülebilir şekildeydi. Örneğin şimdi ise siber riskler birden hayatımıza girdi. Sigorta sektörü olarak sallanan bir zemin üzerinde iş yapmaya çalışıyoruz. Biz geleceği ön görmek zorundayız.

Biz Aksigorta olarak acentelerimizin hep yanındayız!

Yaşanan gelişmeler sigorta sektörü için iyi bir sınavdı diyoruz ancak 2021 yılında yaşanan döviz kurlarındaki dalgalanmaların ardından yıl acenteler için nasıl geçti?

Özellikle son 2-3 ayda yaşadığımız değişiklikler bizi kar/zarar anlamında olumsuz etkiledi. Öbür yandan insanlar pandemiye uyum sağlamak için araç almaya yöneldi. Trafik poliçesi ve kasko poliçesi adet artışı ortaya çıktı. Bu da olumlu olarak işin çünkü insanlar sigortayla daha fazla içli dışlı oldu. Tüketim arttı, sigorta adedi arttı. Fakat sigorta şirketleri bunları yönetirken zorlandı. Acentelerimiz çok zorlu bir iş yapıyorlar. Sigorta sektörü olarak biz hak ettiğimiz değeri halen görebilmiş değiliz.

Her olumsuz durumda bundan en etkilenenler aslında acentelerimiz. Maliyetleri çok fazla arttı. Komisyon artışı ile gider artışı ne yazık ki orantılı değil. Yüzde 100 artışlardan söz ediyoruz. Doğal olarak zor bir dönem. Bence onların en büyük sermayesi sahip oldukları müşterileri. Biz Aksigorta olarak onların hep yanlarındayız. Hem maddi olarak hem bilgi aktarımı olarak destekçiyiz. Aramızda aile ilişkisi var birbirimize bağlanıyoruz. Acentelerimizin rahatı için kaynaklarımızı kullandırmamız lazım. 2021 de acentelerimizi aktif olarak destekledik, 2022 yılında da desteklemeye devam edeceğiz.

Siber zorbalıklar sadece maddi değil manevi olarak çok daha fazla yıpratıcı oluyor

Bildiğiniz gibi online olarak fiyat karşılaştırması yapan, poliçe satan gibi sigorta pazaryerleri bulunuyor. Dijitalleşen dünyada sigortacılık da evrilmeye mahkûm hale geliyor. Gelecekte acentelerin sektördeki pozisyonu nasıl olacak? Dijitalleşmenin gölgesinde kalan acentelerimiz nasıl aksiyonlar almalı?

İletişim bir miktar yapı değiştiriyor. Artık insanlar aplikasyon üzerinden araba satın alıyorlar. Müşterilerin bilgi alabildiği çok fazla platform var. Sigorta sektöründe de fiyat önemli bir argüman. Sigorta yapmadan önce her yerden bir araştırma yapıyorlar. Sigorta yanlış kararlar sonunda çok nahoş sonuçlanabilen bir tüketim süreci. O yüzden sigortalılar arada bir uzmandan yardım almak istiyorlar. Soru sorduklarında cevap alabilecekleri bir muhatap arıyorlar. Kimdir bu uzman diye sorduğumuzda acente cevabını veriyorlar.

“Teknolojiyi tehdit değil bir fırsat olarak görmeliyiz”

Tüketiciler acenteleri bir bütün olarak görüyorlar. Acentelerin kendi arasında belirleyici özelliği artık dijitalleşme. Sanal ortam bilgi vermek için çok doğru alanlar. Buraya iyi yatırım yapmak lazım. Kendi bilginizi müşterilere aktaracak bir alan gerekiyor. Pazarlama alanı olarak düşünmek gerekiyor. Satış kanalından ibaret değil, müşterilerle ilerleyen bütün süreçleri buradan takip edebilirler. Mesela ben Aksigorta’dan örnek vermek isterim; acentelerimizin sorunlarına çözüm bulmak için arkadaşlarımız çalışıyorlardı bir insan gücü gerekiyordu. Ama sonra oraya yapay zekâ koyduk. Robot olarak anlaşılsın istemem bu bir yazılım. Bu arkadaşımızın adı ‘ADA’. Ve önceden yaptığımız işlem sayısının 7-8 katına çıktık. Cevap süremiz ortalama 2 dakikanın altında. Aynı örneği ben acentelerimizin alıp müşteriye bu hizmeti taşımalarını öneriyorum. Teknolojiyi tehdit değil bir fırsat olarak görmeliyiz. Acentelerimizin aslında en büyük tehditi şuan siber saldırılar. Maddi manevi mağduriyetler doğuruyor. Biz doğru yatırımlarla bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Artan maliyetleri yönetmek için de buna ihtiyacımız var. Aynı sürede daha çok iş yapabilmekte avantajları arasında.

“Vatandaşlarımıza toplumsal sorumluluk olarak yola çıktık”

Dijitalleşmeden bahsetmişken biraz daha Aksigorta özeline inelim istiyorum. Dijitalleşmenin böylesine hızlı yaşandığı bir süreçte, dijital risklerin de hayatımızda olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Hayata geçirdiğiniz Dijital Güvenlik Platformu’ndan bahsedelim biraz da. İzleyenlerimiz için kısa da olsa platformun amaçlarından bahseder misiniz? Ve platform ile ilgili güncel durum nasıl? İstenilen etkiye ulaşıldı mı?

Lumnion Ceo'su Cenk Tabakoğlu Sigorta Life Sohbetleri'nin konuğu oldu! Lumnion Ceo'su Cenk Tabakoğlu Sigorta Life Sohbetleri'nin konuğu oldu!

2019’dan beri bunun üstünde çalışıyoruz. 2020’de lansmanını yapmıştık. Gördük ki burada birinci sorun farkındalık. İkincisi bunlarla nasıl başa çıkılırın cevaplarında eksiklikler var. Kısacası bilgi kaynağı lazım hepimize. Bir sigorta şirketi olarak değil, vatandaşlarımıza toplumsal sorumluluk olarak yola çıktık. Dijital Güvenlik Platformu adı altında bir internet sitesi oluşturduk. Boğaziçi Üniversite ile bir iş birliği yaptık. Büyük bir sorumluluk olduğu için uzmanlardan yardım almak istedik. Eğitimler de vererek pro-aktif bir platform yarattık. Halka açık bir platform, isteyen herkes kayıt yaptırarak faydalanıyor. Tek amacımız bireylerin ve Kobilerin bilinçlenmesi. Bu konuda asla bir ticari beklentimiz yok.

“Yeni ürünlere acentelerimiz ne kadar çabuk dahil olurlarsa o kadar kazanç sağlarlar!”

Sürekli olarak kasko, trafik ve DASK gibi sigorta türlerinden bahsediyoruz. Peki önümüzdeki süreçte ön plana çıkacağını düşündüğünüz ürünler var mı? Biliyorsunuz dijitalleşme ile birlikte siber sigortaları da çok sıkça gündeme gelmeye başladı. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz?

Acentelerimize çok iş düşüyor, çünkü müşteriyle sürekli iletişim halinde oldukları için doğru aktarımları oldukça önemli. Hem Kobiler için hem bireysel için siber koruma ürünlerimiz mevcut. Evcil hayvanlarla ilgili ürünler çok ön plana çıkıyor. İnsanlar hayvan bakma konusunda bilinçlendi. İlk evcil hayvan poliçesi biz de. Başka diğer poliçe tamamlayıcı sağlık sigortası. Sağlık ihtiyaçları da eviriliyor. Bütün acenteler artık sağlık poliçesi satıyor bundan oldukça memnunuz. Farklı ürünler üstünde de çalışıyoruz. Henüz pazara uyarlayamadık. Yeni ürünlere acentelerimiz ne kadar çabuk dahil olurlarsa o kadar kazanç sağlarlar.

Aksigorta oto dışına yoğunlaşıyor

Tolga Bey, yeni yılın ilk aylarını yaşarken sizlerin 2022 yılı planlamalarında hangi konular gündemde? Aksigorta’yı nasıl bir yıl bekliyor? Ayrıca bu soruya ek olarak acentelerinizi nasıl bir yıl bekliyor?

Şu an tutarlı varsayımlar yapmakta zorlanıyoruz. Türkiye’ye özel değil globalde bir sıkıntı var. Plan yapıyoruz ama kısa vadeli planlar yapıyoruz. Eskiden bütün yılı planlarken şimdi 3 kısıma ayırıyoruz. İstikrarlı olan şuan bu şekilde oluyor. Acentelerimizle bir olduğumuz için daha kolay atlatıyoruz. Ürün çeşitliliğimizi arttırmak için çalışıyoruz. Bu sene biraz daha oto dışında yoğun çalışmalar yapıyoruz. 2022 sağlık alanında Aksigorta için bir dönüm noktası olacak. Pazar payımız yüzde 8/yüzde15 arasında. 3 bin 500 civarında acentemiz var. Ek gelir modellerimizi çok şeffaf tutuyoruz. Bundan ödün vermeden 2022 yılını tamamlamak istiyoruz.

Aksigorta kadınların bir gün değil her gün yanında

Sigorta sektöründe kadın çalışanların sayısı oldukça fazla, ancak yönetici kadrosunda bu sayı daha düşük oranda. Sizler de geçtiğimiz günlerde İş’te Eşit Kadın Sertifikası’nın sahibi oldunuz. Bu konu hakkında söylemek istedikleriniz var mı?

Cinsiyetten bağımsız hepimiz eşit bir şekilde hareket etmeye çalışıyoruz. Kadınların hırsları, iş ahlakları ve ön sezileriyle çok başarılı yerlerde olduklarını düşünüyorum. Bir seviyeden alıp bambaşka bir seviyeye taşıyabiliyorlar. Güler Sabancı eşliğinde zaten kadınlarımıza ne kadar değer verdiğimizi her fırsatta göstermek istiyoruz. Toplumda kadınların rolü arttığında hem refah düzeyinin arttığını hem de hayat kalitesinin arttığını düşünüyorum. Sadece Aksigorta özelinde değil, toplum olarak bu algıyı benimsememiz gerektiğini düşünüyorum. Biz bunu ödül için değil inandığımız için yapıyoruz.