2023 yılı otomotiv sektörü için yaşanan tezat ve sürprizleri ile;

  • Yılın ilk yarısında 0 km araç bulunurluğunun talebi karşılamadığı,
  • Hem 0 km’de hem de 2.elde ciddi fiyat artışları yaşandığı,
  • 2.el oto pazarında fiyatların 0 km liste fiyatlarının üzerine çıktığı,
  • Krediye erişimde büyük zorlukların yaşandığı,
  • Regülatif kısıtlamalarla piyasanın düzenlendiği,

unutulmayacak bir yıl oldu. Ancak tüm bu yaşanan gelişmelere karşın tarihi satış rekorlarının kırıldı.

2023'ün İlk 8 Ayında Zirveyi Gören 2.El Araç Fiyatları Son 4 Ayda Düşüşe Geçti!

B, C, D ve E araç segmentlerini kapsayan analizde 2023 Ağustos ayına kadar artış trendini sürdüren ikinci el otomobil fiyatları, ağustos ayında Merkez Bankası tarafından açıklanan 750 baz puanlık faiz artışının kredi faizleri üzerindeki etkisi ve sıfır araç stoklarındaki iyileşme ile birlikte düşüşe geçmiştir.

2023 Yılında Satıcısını En İyi Koruyan 2.El Araç Segmenti Lüks Segment Oldu!

2023 yılı verilerine göz attığımızda B segmenti araçlar, zirve fiyatlarını yaşadıkları aydan yıl sonuna kadar %10'luk bir düşüşle dikkat çekiyor. C segmenti araçlarda ise %11'lik bir gerileme yaşanmışken, D segmenti %9'luk bir düşüşle karşı karşıya kalmıştır. Ancak, E segmenti bu düşüş trendinden daha az etkilenerek yalnızca %7'lik bir düşüş göstermiş ve satıcılarını en iyi şekilde korumuştur.

2023 Yılının Son Çeyreğinde 2.El Araçlarda Satış Süreleri Uzadı!

2.el araç satışları üzerine yaptığımız analize göre, B, C, D ve E segmentlerindeki satış sürelerinde önemli değişimler gözlemlenmektedir. B segmentinde ortalama satış süresi 34 günden 51 güne, C segmentinde 38 günden 57 güne, D segmentinde 43 günden 65 güne, ve E segmentinde 56 günden 79 güne çıkmıştır. Satış süresi en çok uzayan B segmentinde %51'lik bir artış gözlemlenmiştir.

Mehmet Şimşek: Enflasyon yaz aylarında hızlı bir şekilde düşecek Mehmet Şimşek: Enflasyon yaz aylarında hızlı bir şekilde düşecek

 2023 Haziran Ayında Hızlanan 2.El Hafif Ticari Satışı Yılın Kalanında Yavaşladı!

Hafif ticari araçlarda Ocak ayındaki 36 günlük ortalama satış süresi, Haziran ayında 32 güne kadar düştü ve yılın en kısa ortalama satış süresini gözlemlendi. Profesyonellerin ellerindeki araçları en hızlı şekilde sattığı ay olarak öne çıkan Haziran, pazarın canlılığı ve talebin yoğunluğu açısından önemli bir ay oldu. Ancak, yılın ilerleyen dönemlerinde araç satış süreleri artış gösterdi ve aralık ayında 53 güne yükseldi.

2023'te Benzinli ve Dizel Araç Fiyatları, Elektrikli Araçlardan Daha Fazla Arttı!

İkinci el araç fiyatlarındaki artışta yakıt türüne göre farklılıklar yaşandı. Dizel araçlarda fiyatlar %50'ye kadar yükselirken, Türkiye pazarına yeni giren ve tutunmaya çalışan firmaların rekabetleri ve kampanya etkisiyle yalnızca %5 oranında arttı. Hibrit araçlarda fiyatlar %15 artarken, benzinli araçlarda ise fiyatlar %45 arttı.

2023 Yılında Tüketicilerin En Çok Tercih Ettiği 2.El Araçlar Belli Oldu!

2023 yılında tüketicilerin tercih ettiği en popüler ikinci el araçlar belli oldu! Otomobil sektöründe B, C, D ve E segmentlerinde öne çıkan modeller, tüketicilerin ilgisini en çok çeken araçlar arasında yer aldı. Lider modeller, hedef kitlenin ihtiyaçlarına uygun özellikler sunarak otomobil sektöründeki başarılarını sürdürüyor.

Editör: Sigorta Life