Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ankaralıyım, TED Ankara Koleji mezunuyum. ODTÜ’de inşaat mühendisliği okudum. Yurt dışında Amerika'da master yaptım. Kısa bir inşaatçılık deneyiminden sonra bankacılığa Interbank'da başladım. Ardından farklı banka ve teknoloji şirketlerini denedikten sonra 1999 yılında Garanti hayatım başladı ve hala devam ediyor. Garanti’de o dönem ismi  ‘’Alternatif Dağıtım Kanalları’’ olan dijital kanalların ve  Mortgage şirketinin kuruluşu esnasında görev aldım.  7 senedir de Garanti BBVA Hayat ve Emeklilik şirketinin genel müdürü olarak çalışıyorum.

Geride kalan 2023 yılını sektörünüz açısından nasıl değerlendirirsiniz?

6 Şubat depremleri hepimizi çok üzdü ve dolayısıyla sektörü de zorladı.inansal ve kendi işlerimiz açısından değerlendirmek gerekirse 2023 yılı iyi bir yıldı diye söyleyebiliriz. Özellikle “BES” ve “Hayat” diye incelemek gerekirse bireysel emeklilikte müşteri sayılarının ve ilginin arttığı, özellikle para girişinin çok üst seviyede olduğu bir yıldı.  Bir sürü olumlu yeni karar da aldık. 2023 yılının şöyle bir önemi vardı; BES 20. yılını kutladı. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk sigortacılığı 100. yılını kutlarken, t BES'in de 20. yaşını kutlamış olduk. Dolayısıyla çocukluk dönemi bitti, artık gençlik ve olgunluk dönemine adım atmış bir sistem oldu. “Hayat” için de iyi bir yıldı, primlerin %90 arttığı bir süreç  oldu. Yaşanan deprem olayında da sektör işlevini yerine getirdi. Hayat Sigortacılığı da iyi bir sınav verdi 2023 yılında.

Burak Ali Göçer S L Sohbetleri 01

Garanti BBVA Emeklilik için mevcut durumunuz ve 2024 yılı için hedefleriniz nelerdir?

Değerlendirmemi öncelikle sektör açısından paylaşmak isterim. .  Çünkü şu an BES sektörü, 18 milyon katılımcıya geldiğimiz dev bir sektör. Türkiye'de 20. yılı itibariyle 700 milyar gibi bir fon büyüklüğüne e ulaştık. Tabii çok daha yüksek olacaktır. Garanti BBVA Emeklilik ve Hayat açısından bakarsanız biz de 3 milyon katılımcıya geldik. 100 milyarın üzerinde de bir fon büyüklüğüne ulaştık. Dolayısıyla 2023 yılını başarıyla bitirdik diye görüyoruz. 2024 yılı yeni şeylerin bizi beklediği bir sene. 20. yılına baktığınız zaman BES, her sene üzerine koyarak gelişmiş. Türkiye'nin tasarruf anlamında alternatifsiz tek platformu ve yatırım aracı. Bir sene çocuklar BES'e girdi, diğer sene OKS geldi, devlet katkısı %25'ten 30'a çıktı, yatırım danışmanlığı dâhil oldu. Her sene yepyeni imkânlarla büyüyor. 2024 de bunlardan bir tanesi olacak. Hem sisteme kısmi çekiş, BES teminat, kredi gibi yeni fonksiyonlar katılacak hem de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi eklenecek. Dolayısıyla 2024 yılından beklentilerimiz büyük.

Gündemde olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir? Bundan okuyucularımıza bahseder misiniz?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi çok önemli ve dünyanın her yerinde olan bir sistem.  kinci basamak” diye geçer. Aslında bu sisteme 2017 ‘de Türkiye'de de OKS'yle biraz başladık. Önemli de kazanımlarımız olduğu kanaatindeyim ama bir adım daha atma vakti geldi. Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarında da gördük ki aslında hükümetin de bu yönde bir isteği var.. Dolayısıyla Türkiye adına  çok önemli bir adım olur.. Bilmeyen Sigorta Life okuyucuları için TES’in neleri kapsadığını açıklarsak;TES, BES gibi düşünürseniz Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi... OKS'de giriş mecburi, çıkış serbest ve sizin katılımınızda bir %30 da devlet katkısı yaparak birikiminizi teşvik ediyor. Otomatik katılımda, sizin maaşınızın da %3'ü kesiliyor. TES’in nasıl planlanacağını düşünebiliriz. Bunu varsayımsal söylüyorum çünkü detayları henüz belli değil ama TES'te de siz yine bir %3 koyacaksınız. İşveren katkısı olacak diye düşünüyoruz. İşveren belki sizin kadar bir tutar koyacak. Bir de devlet katkısı benzer bir yüzdeyle devam edecek. Bunlar kimler için olacak? Türkiye'de SGK’ya kayıtlı 17 milyon insan var. 17 milyon insan bir anda sisteme girecek ve çok avantajlı bir şekilde biriktirmeye başlayacak.  Vatandaşların içerideki paralarını biriktirip emeklilik dönemini daha rahat bir şekilde yönetebilmesi açısından iyi olacak. Birçok açıdan çok çok önemli bir adım olur. Sosyal Sigortalar dışındaki ev kadınları, çocuklarımız, kobilerimiz için de BES hala devam ediyor olacak. Onlar da bir şekilde biriktirmeye devam edecekler. Yani heyecanla bekliyoruz.

Bireysel Emeklilik Sistemi emekli vermeye başladı.

Burada insanların tercihi emekli maaşı almak oluyor mu?

Maaş verebilmek için önce içerideki birikiminizin belli bir tutar olması lazım. Yani 56 yaşında içeride 200 bin lira para biriktiyseniz, 200 bin liradan zaten fazla miktarda bir maaş çıkması zor. Dolayısıyla biraz tümden geliyor olmak lazım. 'Ben emeklilik döneminde şöyle bir maaş almayı planlıyorum, o zaman benim bugünden itibaren ne kadar biriktirmem lazım' diye düşünmemiz gerekiyor. Yani iyi birikiminiz yoksa maalesef iyi maaş alamıyorsunuz. O zaman diyorsunuz ki 'ben bunu toplu çekeyim en iyisi'. Toplu çekip bir ihtiyaca kullanıyorsunuz. Çünkü içinden iyi bir maaş tutarı çıkmıyor. İçerideki birikimin maaş ödeyebilecek bir büyüklüğe varması için bunun üç tane boyutu var: Birincisi ne zaman girdiğiniz; onun için çocuklara BES’i çok ama çok önemsiyoruz. Erken girerseniz daha fazla para birikiyor... İkincisi; aylık ödediğiniz tutar çok çok önemli.Ne kadar emekli maaşı almak istediğinizi bize söylediğiniz zaman, yatırmanız gereken tutarı da sizinle hesaplıyoruz. Çünkü almanız gereken emeklilik maaşı, belli bir hayat kalitesini tutturmak için en azından bugün aldığınız maaşın %50'leri, %70'leri civarında olması lazım. Üçüncüyse getiri.Dolayısıyla içerideki paralarınızı biriktirirken iyi de yönetiyor olmanız lazım. Eninde sonunda o para bir tutara denk gelecek. Emeklilik sistemi aslında size bir aylık ödeyecek sisteme sahip. Fakat içerideki para yetmediği için insanlar toplu alımı tercih ediyor. Yoksa emeklilik sistemi emekli veren, doğru yönetildiğinde maaş da verebilen bir sistem. Birçok müşterimiz, hatta müşterilerimizin %90'ı emeklilik yaşına gelse bile sistemden çıkmıyor ve sistemde para biriktirmeye devam ediyor. Çünkü 56 yaş emeklilik için çok genç bir yaş. Dolayısıyla emeklilik dönemi iyi planlanması gereken, iyi hesap yapılması gereken bir dönem.

18 yaş altı özellikle çocuk katılımcılar için son güncel sayılar nelerdir? Gençlere ve çocuklara tavsiyeleriniz ne olur?

HDI Fibaemeklilik ve Fibasigorta Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, Sigorta Life Sohbetleri'ne konuk oldu! HDI Fibaemeklilik ve Fibasigorta Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, Sigorta Life Sohbetleri'ne konuk oldu!

Çocuklarımız için iyi bir gelecek bırakmamız lazım. Türkiye'de şu anda 1 milyon 18 yaş altındaki çocuk ve gencimiz sistemden faydalanıyor. Ortalama yaş 8 gibi düşünebilirsiniz. Bin liraya yakın her ay anne ve babalarıyla birlikte birikim yapıyorlar. İyi bir ilgi gördüğünü düşünüyorum ama daha yolun başındayız. 23 milyon gencimizin henüz bir milyonu katıldı. Sevindirici bir rakam olsa da burada farklı imkânlar da onlara sunulacak diye tahmin ediyorum. Gençlerin finansal okur yazarlığını artırmalarına yardımcı oluyoruz. Çünkü bazı gençlerimiz ilgileniyor ve kendileri yönetmeye çalışıyor. Dijitalden getirilerini takip ediyorlar, başvuru yapıyorlar.nlar için çok önemli bir imkan olduğunu düşünüyoruz, biz de çok önemsiyoruz.

“Ben emeklilik döneminde şöyle bir maaş almayı planlıyorum, o zaman benim bugünden itibaren ne kadar biriktirmem lazım" diye düşünmemiz gerekiyor.

Kısa Kısa...

İş hayatınızda olmazsa olmazınız nedir?

Birçok şey söylenebilir burada ama herhalde olmazsa olmazım ekiptir. Yani doğru insanlarla çalışmaktır. O insanları dinlemektir. Genç arkadaşlarımız da var. . Biz de onlardan çok şey öğreniyoruz, onlar da bizden çok şey öğreniyor. Dolayısıyla bence olmazsa olmaz insan faktörüdür, ekiptir.

Çalışma arkadaşlarınızda en çok neyi ararsınız?

Herhalde 'çalışma şevki ve merak' demek en doğrusu. Tabii ki iyi bir eğitim. Eğer öğrenme şevki, çalışma isteği varsa her şey başarılabilir. Dolayısıyla başarılı arkadaşları ekipte görmekten biz de çok memnun oluruz.

Çay insanı mısınız, kahve insanı mı?

Kahve insanı... Kahve çok fazla içmem ama kahveyi severim, kokusunu severim. Çayı da içeriz. Eskiden şantiyelerde çok çay içerdik ama artık kahve insanı diye sınıflandırabiliriz.

Bu mesleği yapmıyor olsaydınız hangi mesleği seçerdiniz?

Bu mesleğe girmeseydim ne yapardım bilmiyorum ama ne severim ben size onu söyleyeyim. Spora düşkün bir insanım. Kendim de spor yapmayı severim, takip etmeyi de. Çocuklarım da sporcu. İyi bir basketbol seyircisiyim. Hayalim basketbol ile ilgili bir şey yapmaktı. Oyuncu olamayacağımıza göre yönetici veya koç olmayı hayal ederdim.

Editör: Üveys Altun