Türkiye’de alanında ilk kez düzenlenen Yaş Dostu Hekaton’da üniversitelerin farklı disiplinlerinden öğrenciler, ileri yaştaki bireylerin konforlu bir dönem geçirmeleri için "Demans için Tasarla” temasıyla çözüm tasarımlarını hayata geçirmek için yarıştılar.
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Bilal Türkmen, “Doğum oranlarındaki azalış ve yaşam süresinin uzamasıyla birlikte dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfusun artışına paralel olarak demans görülme sıklığı artmaktadır. Bu durumun beraberinde getirdiği ve ileride daha da yoğun bir şekilde hissedeceğimiz sosyal ve ekonomik etkileri düşünerek bugünden gerekli hazırlıkların yapılması çok önemli. Türkiye Sigorta olarak hayatın her anında güven ihtiyacına yönelik çözümler sunma ve gücünü iyilik için kullanma vizyonuna sahip bir şirketiz. Farklı disiplinlerde eğitim gören üniversite öğrencilerinin, İleri Yaş Depremi, “demans” konusunda farkındalıklarının artırılması ve alacakları eğitimlerin ardından çözüm sürecine dahil edilmeleri çok kıymetli.” dedi.
Geneli dijital platform üzerinden gerçekleşen bilgilendirme seminerleri ile ileri yaş döneminin sosyolojik, psikolojik ve fizyolojik değişimlerine ilişkin eğitimlere ek olarak; katılımcılar, Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü’nde yer alan Kuluçka Merkezi’nde demans simülasyonu, atölye çalışmaları ve yaşlılık deneyimini yaşatacak eğitimlere de dahil oldu. Katılımcılar ayrıca mentorlardan destek alma fırsatı da buldular.
Acıbadem Üniversitesi Biyotasarım Merkezi’nin Mutlu Yaş Al – İleri Yaş Dostu Platformu, Acıbadem Üniversitesi Mühendislik Kulübü ve Hayat Boyu Hayat Dolu Derneği tarafından düzenlenen yarışmanın kazananı “Demans hastalarının temel ihtiyaçlarının daha kolay ve teknolojik bir şekilde karşılanmasını sağlayan akıllı bir tulum” fikriyle Smart Coveralls projesi oldu. “Üniversite öğrencilerini ileri yaş büyüklerimiz ile ortak paydada buluşturmayı hedefleyen mobil uygulama” konulu Bi’Dost projesi ikinci olurken; “Jefferson Empati Ölçeğini, yaşlı nüfusun hızla artmasına paralel olarak yaşlılıkta sık görülen damarsal-dejeneratif değişimlere bağlı olarak gelişen demans hastalığı cinsiyet, yaş ve hastalığın şiddetine göre Türkçe’ye uyarlama” konulu Demans Application projesi ise üçüncü sırada yer aldı.