Pandemi döneminin başlangıcı itibarıyla sağlık sigortalarına gösterilen yoğun ilgi, 2021 yılında da talep artışlarıyla devam etti. Sağlığın birincil öncelik olduğu bilincinin gelişmesiyle birlikte, sigorta sektöründe sağlık branşı yükselişini sürdürürken; Anadolu Sigorta, özellikle tamamlayıcı sağlık sigortası alanında sektör ortalamasının üzerinde gerçekleştirdiği prim üretimiyle bu alandaki farkını ortaya koydu.

2021 yılı sonunda sigorta sektöründeki 13 milyar lira seviyesinde gerçekleşen sağlık sigortaları prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 30’luk büyümeye işaret ediyor. Sağlık branşındaki ürünler arasında en büyük payı 9,5 milyar lira prim üretimiyle özel sağlık sigortaları alırken, tamamlayıcı sağlık sigortasının payı 2,6 milyar lira olarak kaydedildi. Yabancılar için sağlık, seyahat sağlık, acil sağlık gibi ürünler 907 milyon lira paya sahip olurken özel sağlık ve tamamlayıcı sağlık sigortalarında sigortalı sayısı 5 milyonu aştı.

“Zorlu bir yılda üzerimize düşen sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirdik” “Zorlu bir yılda üzerimize düşen sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirdik”

Tamamlayıcı sağlık sigortalarında 2020 yılında başlayan büyüme trendi, 2021 yılında da devam ederken, prim üretiminde yıl sonu itibarıyla yüzde 73 oranında artış gözlemlendi. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı yaklaşık 1 milyon kişi artarken, özel sağlık sigortalı sayısında ise yaklaşık 235 bin kişilik artış meydana geldi. Anadolu Sigorta’nın sağlık sigortalarında sektör genelinde gerçekleşen yıllık prim üretiminin yüzde 9,30’unu gerçekleştirdiğini ifade eden Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erberk, bir önceki yılın aynı dönemine göre prim üretimi sektörde yüzde 30 artarken, şirketlerinde ise sektörle paralel oranda artış gösterdiğini belirtti.

“30’LU YAŞLARDA ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI YAPTIRILMALI”

Sağlık sigortalarında önümüzdeki dönemde de taleplerin artmaya devam edeceğini öngördüklerini söyleyen Erberk, sağlığın bir masraf olmadığının bilincine varılması gerektiğini, sağlık sigortasının ailenin ve toplumun geleceği için önemli bir yatırım olduğunu aktardı. “Sağlık bedava zannediliyor; oysa çok ciddi bir maliyeti var” diyen Erberk, sözlerine şöyle devam etti: “Bu maliyetin farkında olarak, insanlara sağlıklıyken bu maliyete katlanması gerektiğini iyi anlatmalıyız. Sigortalıların veya potansiyel sigortalıların sağlık sigortası maliyetlerini yönetebilmek için bazı konuları özellikle dikkate alması gerekiyor. En geç 30’lu yaşlarda özel sağlık sigortası sistemine girilmesini öneriyoruz. Belirli bir zaman diliminde tazminat/ prim oranının düşük seyretmesine bağlı olarak; ömür boyu yenileme garantisi kazanılması ve özel sağlık sigortasının mümkün olduğu kadar sık ve küçük masraflar için değil, karşılaşılabilecek yüksek maliyetli tedavi giderleri için kullanılması büyük bir önem taşıyor. Ömür boyu yenileme garantisi kazanıldığında, primin yenilenme döneminde en fazla ne kadar artırılabileceği tespit edildiği için finansal planlama yapmak mümkün olabiliyor. Aksi taktirde yıllara göre tazminat ödemeleri ve enflasyon gibi dış etkenlere bağlı olarak yenileme dönemi primleri ciddi oranda artış gösterebiliyor.”

“ÖZEL SAĞLIK SİGORTASIYLA 21 BİNDEN FAZLA KORONAVİRÜS HASTASI TEDAVİ GÖRDÜ”

Koronavirüsün yaklaşık iki yıldır etkisini devam ettirmesiyle ilgili olarak, bu konuda Anadolu Sigorta’nın üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğini vurgulayan Erberk, “Salgın kapsam dışı olmasına rağmen Sigorta Birliği öncülüğünde tüm sigorta şirketleri koronavirüs tedavilerini karşılamaya daha ilk günden başlamıştı. Koronavirüs tedavisi görenlere ve tazminat açısından özel sağlık sigortası kapsamında rakamlara baktığımızda, yıl sonu itibarıyla 21 bini aşkın kişi tedavi gördü, 69,5 milyon TL tazminat ödemesi yapıldı. Yaş gruplarına göre ayakta ve yatarak tedavi oranının değiştiğini gördük. 40 yaşa kadar ağırlıklı olarak ayakta tedavi, özellikle 60 yaş üzeri sigortalılarımızda ise ciddi oranda yatarak tedavi ihtiyacı oluştu. Yatarak tedavi giderleri (yoğun bakım dahil) toplam tazminatların yaklaşık yüzde 75’ini oluşturdu” diye konuştu.

Sağlık sigortası hizmetlerini tek bir uygulamada sunarak, sigorta dışında da sağlayabilecekleri hizmetlere odaklanmak için “Sağlığım Cepte” mobil uygulamasını geliştirdiklerini hatırlatan Erberk, “Sağlık ile ilgili pek çok sorunun aslında önlenebilir. Bunun için doğru bilgiye ulaşmanın önemini göz önünde bulundurarak; yıllar önce ‘7/24 Sağlık Danışmanım’ adında bir uygulama başlattık. Sağlık poliçesi olan tüm sigortalılarımızın zaman ve mesafe gibi engellere takılmadan, uzman doktorlarımızla istedikleri zaman görüşebilecekleri bu hizmeti sektörde sunan ilk şirket olduk. Psikolojiden ortopediye, diyetisyenden çocuk sağlığına 16 farklı branşta hizmet veren doktorları bu alandaki iş ortağımız ile birlikte Sağlığım Cepte uygulamamıza entegre ettik. Sağlık poliçesi olan tüm sigortalılarımız uygulamamızdaki ‘7/24 Sağlık Danışmanım’ sayfasından randevu oluşturabilir, geçmiş ve gelecek randevularını görüntüleyebilir, acil durumlarda ‘hemen görüş’ seçeneği ile o anda uygun olan doktorlarımızla görüşebilirler. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin sağlık hizmetinin mekandan ve coğrafyadan bağımsız olarak ve çağdaş tıbbi teknoloji ile sunulmasına hizmet etmek için üzerinde çalıştığı düzenlemelerin hayata geçmesi ile birlikte, bu hizmetlerin daha kapsamlı bir şekilde sunulacağını öngörüyoruz. Sektörümüzde lider ve yenilikçi yapımız ile plan ve yatırımlarımızı bu doğrultuda yaparak, sigortalılarımızı her türlü yenilik ve kolaylıktan hızla faydalandıracak gelişmelerin her zaman takipçisiyiz” dedi.