6 Şubat depreminden sonra sadece ülkemizden değil tüm dünyadan yardımlar ve destekler, depremden zarar gören insanların yaralarına merhem olmak ve depremin izlerini en kısa sürede ortadan kaldırmak için adeta ülkemize yağdı. Depremin sıcak günleri geçip geride bıraktıkları daha görünür hale geldiğinde fark edildi ki, bu ağır felaket insanları hayattan almakla kalmamış, onbinlerce insanı da engelli durumuna getirmiş. 

Bir yandan bu olumsuzluklar yaşanırken hiç şüphesiz bir yandan da tüm dünyadan insanlar bu felaketin  geride bıraktıklarına destek olmak üzere harekete geçti. 

Ana misyonu sağlık alanında işbirliği, koordinasyon, problem çözümü ve medikal destek olan Marm Assistance, deprem sonrasında bu misyonunu etkin kullanarak bu uluslararası destekleri depremzedelere ulaştırmak için harekete geçti. Amerika’da faaliyet gösteren ve bu tür afetlerde dünyanın neresinde olursa olsun felaketi yaşayan bölgedeki engelli bireylere ulaşarak oradaki yerel sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla bu destekleri ihtiyaç sahiplerine ulaştıran WID (World Institute for Disability) ve onun yan kuruluşu GADRA ile temasa geçen Marm Assistance, bu koordinasyonu Türkiye’de gerçekleştirebileceği en yaygın ve deneyimli sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Beyazay Derneği ile işbirliği yapmıştı.

2023 Şubatında Beyazay ve Marm arasında imzalanan bir protokolle, Amerikada faaliyet gösteren bir yardım kuruluşu olan WID tarafından organize edilerek toparlanan 4 konteyner dolusu engelli ve depremzede destek ekipmanları  Amerika’dan bir gemiyle yola çıkmış, bir ay sonra Mersin Limanına ulaşmış, bu limandan Marm Assistance tarafından gerçekleştirilen organizasyonla Türkiye Beyazay Derneği koordinasyonunda Adana Çukurova Üniversitesi’nin kampüsüne taşınmıştı.

Yüzlerce hasta yatağı, tekerlekli sandalye, koltuk değneği, solunum cihazı, yürüteç, fizik tedavi ekipmanı, bebek ve çocuklar için medikal destek ürünü gibi bu 4 tır dolusu malzeme Çukurova Üniversitesi kampüsünde tahsis edilen özel depodan tek tek tasnif edilerek Türkiye’nin dört bir tarafına yerleşmiş olan ya da hastanelerde tedavileri devam etmekte olan depremzedelere Türkiye Beyazay Derneği’nin 81 ilindeki şubeleri vasıtasıyla doğrudan ulaştırılmaktadır. 

Dünyanın ‘globallik’ adı altında birleştiği fakat aynı zamanda bir çelişki olarak ülkelerin yalnızlaştığı günümüzde, dünyanın dört bir yanından toplanan kaynaklarla biraraya getirilmiş uluslararası bir desteği bir özel sektör kuruluşunun bir yerel sivil toplum kuruluşuyla işbirliği içinde koordine ederek çaresiz, kimsesiz, ümitsizlik içindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırması gibi değeri maddi karşılıklarla ölçülemeyecek kadar kıymetli bir işbirliğine öncülük ettiği ve depremi yaşayan birçok insanın yarasına merhem olduğu için Türkiye Beyazay Derneği tarafından Marm Assistance’a bir teşekkür plaketi sunuldu. 

Millî Reasürans 95. Yaşını Kutladı Millî Reasürans 95. Yaşını Kutladı

Plaketi Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, Marm Assistance CEO’su Bilge Bora’ya takdim etti. 

Marm Assistance, 6 Şubat depreminin ilk günlerinden itibaren sağlık ve teknik ekibini deprem bölgesine seferber etmiş, deprem bölgesinde hem enkaz altından yaralı kurtarma, hem de yol yardım hizmetleriyle sahada aktif yer almış, deprem için özel olarak oluşturduğu mobil sağlık merkezleriyle önce Maraş Pazarcık’ta, daha sonra Hatay’da ve sonrasında da Malatya’da sağlık müdahale ve psikolojik destek hizmetlerini yürütmüştür. Türk Psikologlar Derneği ve Türkiye Beyazay Derneği ile işbirliği içinde çalışan Marm, uluslararası boyutta hizmet veren WID (World Institute for Disability) vasıtasıyla Türkiye’yedeki depremzedeler için toplanan 4 tır dolusu medikal destek ekipmanının depremden zarar görmüş ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında aktif rol oynamıştır. 

Editör: Serhat Bingöl