Facebook’un Ekim 2021'de "Meta" ismi ile yoluna devam edeceğinin açıklanması sonrası gözler Metaverse evrenine çevrildi. Daha önce hayal bile edilemeyen bir sanal gerçeklik ve birbirine bağlanabilirlik düzeyi vaat eden bu yeni teknolojinin gerçek özellikleri ve uygulanması konusunda belirsizlikler sürse de Metaverse evrenine yönelik büyük miktarlarda sermaye akışı söz konusu. Blockchain ve Bitcoin ile birlikte Web 3.0'ın ayrılmaz bir parçası olabileceği belirtilen Metaverse, aynı zamanda sigorta endişeleri gibi pek çok düzenleyici konuları da gündeme getiriyor. 

Yatırım stratejilerinde köklü değişiklikler olacak

Metaverse konusunda sigorta sektöründeki gelişmeleri değerlendiren IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Sigorta endüstrisinde Metaverse evrenine yönelik istihdam arayışı gündemde. Potansiyel NFT satışları, kripto paraların internet ortamında ya da internete bağlı olmadan güvenli bir şekilde saklanması ve yeni teknolojik ürünlere duyulacak ihtiyaçlar bu anlamda yetkin personelin işe alımı ve eğitimine yönelik ciddi bir çalışmayı beraberinde getirdi. Bu alanda büyük bir istihdam artışı söz konusu. Metaverse kavramı küçük, orta ve büyük ölçekli sigorta şirketleri ile aracıların yatırım stratejilerinde köklü değişiklikler meydana getirecek. Şirketler Metaverse ekosistemi içerisinde hızlı bir şekilde yerini almaya başlayacak. İlerleyen yıllarda Metaverse evrenine yatırım yaparak faaliyetlerini yürüten sigorta şirketleri ve aracıların sayısında artış olacak” dedi.

Yeni dünyada yeni sigorta kuralları oluşacak 

 

Murat Çiftçi, “Metaverse platformu online oyun veya sanal gerçeklik platformlarından farklı olarak yaşayan ve sürekli aktif yeni bir dünya sunuyor. Bu yüzden de NFT varlıkların yatırım danışmanlığından tutun, avatar stilisti, etkinliklerin oluşturulması için organizatörler gibi pek çok alanda istihdam sağlanacak. Haliyle bu yeni dünyanın hem elementer branş hem de sorumluluk branşında sigortalanması gündeme gelecek. Bu anlamda büyük fırsatlar oluşacak ancak NFT teknolojisinin getirdiği yeniliklerle birlikte sigorta dünyasına giriş yapabilmesi adına hukuki bir tanımlamaya da muhtaç olduğu açıktır. Blok zincir teknolojisi ve en etkin olarak kullanıldığı kripto para piyasalarına ilişkin getirilecek hukuki düzenlemelerin NFT teknolojisi için de yol gösterici olacağı tahmin edilmektedir. Her halükârda NFT teknolojisinin insan hayatında getireceği yenilikler sonucunda hukuki olarak da pek çok heyecan verici gelişmenin meydana geleceğini söyleyebiliriz” diye konuştu. 

Liderler Risklere Karşı Hızlı Eyleme Geçemediklerini Söylüyor Liderler Risklere Karşı Hızlı Eyleme Geçemediklerini Söylüyor

Fikri mülkiyet hakkı için siber güvenlik uzmanı tutun

NFT varlıkların sigortalanması için gereken altyapı ve hukuki süreçler şekillenmeye başladığını belirten Murat Çiftçi, “Şu anda ratingi olmayan reasürörler bu konuda girişimde bulunurken muteber seviyede ratinge sahip reasürörlerin ise izle/gör politikası uyguladığını görmekteyiz. Fikri mülkiyetin sigortalanması normal şartlarda bile son derece zor ve reasürör iştahı düşük. Metaverse platformunda bu konuyu hayata geçirmek ve uygulamak için öncelikle temel sigorta branşlarında ilerleme olmalı ki, ek teminat olarak fikri mülkiyetin güvence altına alınmasını konuşabilelim” dedi. Murat Çiftçi bireylere fikri mülkiyet haklarını korumaya yönelik de şu tavsiyelerde bulundu: “Fikri mülkiyette siber güvenlik öncelikli olmalı. Kendinizi siber suç mağdurları arasında bulmak istemezsiniz, bu nedenle bir siber güvenlik uzmanı tutmayı ve cephe güvenlik mekanizmalarının başarısız olması durumunda sanal varlıklarınızı korumak için bir sigorta poliçesi almayı düşünün. Kimlik hırsızlığına karşı koruma ipuçları ve bir güvenlik ihlali durumunda alabileceğiniz diğer önlemler hakkında bilgi edinmek de akıllıca olacaktır.”