Quick Sigorta'dan öğrencilere 23 Nisan’a özel “Deprem ve Umut” sergisi Quick Sigorta'dan öğrencilere 23 Nisan’a özel “Deprem ve Umut” sergisi

Türk sigortacılığının duayen ismi Osman Yücesan’ın anısını onurlandırmak için harekete geçen KASIDER, bağışlarla topladığı kitaplar ile Altınbaş Üniversitesi’nde   Osman Yücesan Kütüphanesi’nin açılışını yaptı . Kütüphane, eğitim gören gençlerin araştırma yapmasını kolaylaştırarak Yücesan’ın büyük önem atfettiği eğitime katkı sunmayı hedefliyor. Sigortacılığın ve brokerlik mesleğinin duayen ismi, sektördeki çok sayıda yöneticinin de fikir hocası olan Osman Yücesan 2 yıl önce 16 Mayıs’ta aramızdan ayrılmıştı.

KASIDER Başkanı Sema Tüfekçiler’in konuyla ilgili kaleme aldığı yazı şöyle:

“TDK’ya göre kütüphane; kitaplık, kitap satılan dükkân, kitabevi olarak tanımlanmıştır. Türk sigorta sektöründe bana göre “Ayaklı Kütüphane” olarak tanımlayabileceğimiz birkaç değerli isimden bir tanesiydi merhum Osman Yücesan. Dolayısı ile KASIDER olarak sektörden bağış olarak topladığımız kitaplar ile Altınbaş Üniversitesi iş birliğinde açmış olduğumuz  sanal  kütüphanemize Osman Yücesan Kütüphanesi adını vermemiz elbette bir tesadüf olmamıştır.

Sigorta sektörünün duayeni Osman Yücesan, 1928-1930 yılları arasında sürgüne tabi tutulan Kırım Türklerindendir. Ailesi ile birlikte 4 yaşında İstanbul’a geldi. İlk olarak İstanbul’un Aksaray semtinde ikamet ettiler. Yedi yaşında su satarak çalışma hayatına atıldı. Devlet bursu ile Galatasaray Lisesi’ni bitirdi, İstanbul İktisat Fakültesi sonrasında Milli Reasürans ‘in sağladığı burs ile İngiltere’de Sigortacılık Eğitimi aldı ve ilk ACII unvanı alan Türk sigortacı oldu.

Yurda döndükten sonra Milli Reasürans, Genel Sigorta ve uzun yıllar Doğan Sigorta’da (Bugün Aksigorta) çalıştı. Daha sonra bir sigorta brokerlik şirketi kurarak Türkiye’nin ilk sigorta brokeri oldu, çeşitli üniversitelerde ve Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı’nda (TSEV) Deniz Sigortacılığı konusunda eğitmen olarak görev aldı. Sigorta Brokerleri Derneği kurucu üyesi olan Yücesan, sigorta brokerlik mesleğinin kurumsallaşmasını sağladı.

2001 yılında işini oğluna (Mert Yücesan) devrederek emekliye ayrıldı ve Adapazarı’ndaki çiftliği ile uğraşmaya başladı. Sürgün yıllarında aileye sahip oldukları tek inek ile baktıkları ve onun verdikleriyle geçindikleri için hayvancılığı, tarımı seviyor ve iş amacının dışında bir hobi olarak sevgiyle yapıyordu çiftçiliği.

Doğançay Köyü’ne bir arkadaşının ‘fındık yeme’ davetine katılmak üzere geldiğinde takvimler 1990 yılını gösteriyordu. Yöre hoşuna gitti ve buradan, üzerinde bir tek ceviz ağacı olan 7 dönüm bir tarla satın aldı. Bugün 85 dönüm arazi üzerinde kurulu olan ‘Kırım Çiftliği’ / ‘Yücesan Çiftliği’ Osman Bey’in gözbebeği bir yer oldu. Çeşit çeşit ağaçların boy verdiği, halı misali çim kaplı bahçesinde emeklilik günlerini geçirdi. Bugün yine Osman beyin ilerideki nesillerin yararlanması için başlattığı ceviz üretimi 1350 adet ceviz ağacı ile yapılmaya devam ediyor.

Merhum Osman Yücesan Türkiye’de sigorta brokerliği mesleğinin kurucusu olmakla kalmamış 14 arkadaşıyla birlikte kurulmasına önderlik ettiği Sigorta Tatbikatçıları Cemiyeti ile ülkemizde sigortacılığın gelişmesi ve sigortacıların yetişmesine de büyük katkı sağlamıştır. Hiçbir zaman unutulmayacak, hafızalarımızda her zaman en saygın yerini koruyacaktır.

Sigorta Tatbikatçıları Derneği’nin kurucu üyesi, sigorta sektörünün duayen ismi ve meslektaşımız Mert Yücesan’ın sevgili babası çok değerli Osman Yücesan’ı 16 Mayıs 2020 tarihinde kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Osman Yücesan’a Allah’tan rahmet diliyoruz. Nur içinde yatsın, mekânı cennet olsun.

İsmini hep beraber nesiller boyu yaşatmak adına Osman Yücesan Kütüphanesi’nin sektörümüze hayırlı olmasını  temenni eder, Derneğimizde bu projenin destekçileri olan sevgili Yönetim Kurulu Üyelerimiz Fatma Kâtip Atay ve Ala Birsen’e teşekkürlerimizi sunarım . 

Not; 
“ kutuphane.altinbas.edu.tr" adresinden katalog tarama kısmından Kasider bölümünü seçerek bağışladığınız kitapları görüntüleyebilirsiniz.

Editör: Sigorta Life