Araç sahibi vatandaşların konuyla ilgili tepkileri sürerken, motorlu taşıtların trafiğe çıkabilmesi için zorunlu olarak yaptırılması gereken trafik sigortası (Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası) işlemlerinde vatandaşlar uzun süredir sorun yaşıyor.

Banka kartı uygulaması sonlanıyor

Sigorta şirketleri uzun süredir çeşitli teknik ve sistemsel sorunları ileri sürerek poliçe düzenlemiyor. Önceki yıla göre 4-5 kata varan fiyat artışları olmasına rağmen vatandaşlar araçlarına trafik sigortası yaptıramıyor. Sigorta işlemlerinde kredi kartı yerine banka (debit) kartı isteniyor, ruhsat sahibinin kart bilgileri talep ediliyor. Ayrıca bazı şirketler de yalnızca kamu bankalarının ödeme yöntemlerini kabul ediyor.

Kasko ve Trafik Sigortası’nda hasarsızlık indirimi avantajı Kasko ve Trafik Sigortası’nda hasarsızlık indirimi avantajı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun müşteriden prim tahsilatı yapılırken herhangi bir ödeme kanalına mecbur bırakılmayacağını öngören kararına rağmen sigorta şirketlerinin aksi yöndeki uygulamaları devam ediyordu. TOBB ve SEDDK soruna müdahale etti. Acentelere gönderdiği e-posta ile 25 Temmuz 2022 tarihinden itibaren debit kart uygulamasının sonlandırılacağını bildiren TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi, konuyla ilgili yoğun şikayet oluşturulduğunu ve SEDDK ile birlikte sorunu gidermeye yönelik adım attıklarını açıkladı.
 

Trafik sigortası işlemlerinde kamu düzenlemeleri ve şirket kararları uyuşmuyor

Döviz kurundaki hareketlilik ve enflasyondaki artış sebebiyle zaten trafik sigortalarının fiyatlarında bir artış yaşanmıştı. Geçtiğimiz yıllarda çok düşük maliyetlerde poliçelerin düzenlenmesinde sigorta şirketlerinin hata payı büyük. Piyasa seviyesinin altında yapılan poliçeler enflasyonun artmasıyla birlikte durumu daha zor bir hale soktu. Trafik sigortası zorunlu olduğu için fiyatları devlet belirliyor. Poliçeleri ise sigorta şirketleri düzenliyor. Arada anlaşmazlıklar olduğunda bir çekişme durumuyla karşılaşılması olası bir süreç.

Enflasyonla mücadele konusunda SEDDK ve Hazine Bakanlığı bu fiyatları çok yükseltmek istemediler. Yine yükseldi fiyatlar ama sigorta şirketleri de memnun olmadı bu durumdan. Teminatlarda yüzde 100 bir artışa gidildi. 50 bin lira olan maddi kazalı teminat bedeli 100 bine çıkarıldı. Prim artışı ise yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Fiyatının yüzde 100 arttığı bir şeyin priminin de yüzde 100 artması gerekiyor. Daha sonra da bu konuda sigorta şirketleri daha sert davranmaya başladı. Çeşitli bahanelerle, sistem panellerinde çeşitli aksaklıklar gösterilerek poliçe düzenleyememe pozisyonuna geldiler. Sonra da her gün yeni bir olayla karşı karşıya kalınma durumları oldu. Son zamanlarda da sadece debit kartla poliçe düzenlenmesi gibi bir zorlama getirildi. Yalnızca ruhsat sahibinin kredi kartının kabul edilmesi gibi durumlar başladı. Yani vatandaş uzun zamandır mağduriyet yaşıyor. Haklarını arayabilmek için gerekli yerlere başvuru da bulunsalar dahi poliçe yapmayan şirketlerin yüklü cezalarla karşılaşması gerektiğini savunuyorlar.
 

Editör: Sigorta Life